Výhody cloudové řešení

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Výhody cloudové řešení

03.10.2022

Technologie cloud computing je neutuchající trend, který pomáhá zefektivnit práci a šetřit finanční prostředky nejen v osobní sféře, ale i ve firmách. Mezi největší výhody bezpochyby patří nezávislost na místě a platformě, a hlavně eliminace počátečních investic.

Podívejme se na všechny benefity a nejdůležitější technické faktory pro výběr cloudového řešení:

  • Žádné opakované investice do infrastruktury 

Je třeba zohlednit fakt, že zejména serverová infrastruktura se obvykle obnovuje ihned, jak skončí podpora od výrobce, neboť libovolný servisní zásah hrazený z vlastních prostředků by se mohl výrazně prodražit, zejména pokud by měl být proveden ve stejné rychlosti, jakou nabízí původní výrobce. S Cloud Computingem se o infrastrukturu zákazník nestará, takže nemusí každých 3 až 5 let kupovat a instalovat nové servery a migrovat na ně data ze starých.

  • Žádné skryté výdaje 

U vlastní infrastruktury se objevuje celá řada skrytých výdajů. Tu je třeba koupit nový disk, tu je třeba reinstalovat server po neočekávaném pádu, atd.

  • Není potřeba správa a údržba 

V případě cloudového řešení odpadá veškerá péče o serverovou část infrastruktury.

  • Možnost dynamicky měnit kapacitu 

Jednou z velkých předností je také možnost dynamicky měnit kapacitu služeb, která je hlavně u větších poskytovatelů takřka neomezená. Například e-shop si může pronajmout větší výpočetní výkon u serverů využívaných ve formě Cloud computingu (typicky hostingu) jen na listopad a prosinec a po zbytek roku si vystačí s menší kapacitou.

  • Rychlost nasazení

Zejména u některých aplikací a infrastrukturních služeb je obrovskou výhodou už samotná rychlost nasazení.

  • Široká dostupnost a flexibilita

Dostupnost dat i softwaru je klíčovou vlastností cloudových systémů. Firemní data uložená ve virtuálních datových centrech jsou dostupná kdykoli a odkudkoli. Odkudkoli znamená, že se dá pracovat s daty i softwarem všude, kde je kvalitní připojení k internetu. U některých aplikací stačí pouze prohlížeč. Pracovní úkoly tak jde vyřídit například z křesla vaší oblíbené kavárny, pokud nepotřebujete robustní připojení na extrémně náročné datové toky.