Podvodných telefonátů přibývá. Buďte opatrní a nenechte se oklamat!

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Podvodných telefonátů přibývá. Buďte opatrní a nenechte se oklamat!

30.10.2023

Spoofing je technika, kterou kybernetičtí zločinci používají k maskování své skutečné identity. Při telefonickém spoofingu se podvodník maskuje za telefonní číslo, které je pro oběť povědomé nebo důvěryhodné. Může to být číslo banky, zdravotnické instituce, policie, poskytovatele telekomunikačních služeb nebo jakékoli jiné instituce, které působí důvěryhodně.

Představte si to jako moderní verzi přestrojení zloděje za poštovního doručovatele, který se snaží dostat do vašeho domu. Místo toho, aby se museli maskovat a riskovat, že je někdo pozná, podvodníci v digitálním světě mohou jednoduše „maskovat“ své telefonní číslo, aby vypadalo jako číslo důvěryhodné organizace.

Jak tedy tito podvodníci přesně pracují? Na displeji vašeho telefonu se objeví číslo vaší banky. Na druhé straně linky je někdo, kdo se se představuje jako váš bankovní poradce a řekne vám, že byla zaznamenána podezřelá aktivita na vašem účtu. Přirozeně jste znepokojeni a chcete problém vyřešit. Ale… je to léčka. „Banka“ vás požádá o zadání svých přihlašovacích údajů do bankovnictví – a právě v tom okamžiku jste se stali obětí podvodného hovoru. Tento příběh není přehnaný. Je to skutečná taktika, kterou kyberzločinci používají k oklamání nevinných lidí.

Počet podvodných telefonátů zneužívajících čísla bank a dalších institucí v  České republice neustále roste. Při meziročním srovnání za první polovinu roku 2022/2023 zaznamenala policie 10% nárůst registrovaných skutků spáchaných v kyberprostoru. Nárůst kybernetických útoků evidují kromě Policie ČR i banky. Podle nedávné zprávy České bankovní asociace jen v prvním pololetí letošního roku počet kybernetických útoků přesáhl 30 tisíc. 

Jak se můžeme chránit před takovými podvody?

První a nejdůležitější pravidlo je být ostražitý. Pokud vám zavolá někdo a tvrdí, že je z důvěryhodné organizace, nikdy mu neposkytujte své citlivé údaje. Spolehlivé instituce, jako jsou banky, zdravotnické instituce nebo vládní agentury, nikdy nebudou požadovat vaše citlivé informace prostřednictvím neočekávaného telefonního hovoru

Ověřte si totožnost volajícího. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, zavěste a zavolejte zpět na oficiální číslo organizace. Nikdy nepoužívejte číslo poskytnuté v hovoru nebo v textové zprávě – může být falešné.

Dbejte na pravidelné aktualizace a instalace bezpečnostního softwaru na všech vašich zařízeních. Takový software může často detekovat a blokovat podvodné hovory a zprávy.

Telefonní spoofing je rafinovaný způsob, jak podvodníci zneužívají důvěru lidí. Ale s dobrou porcí ostražitosti a správnými bezpečnostními návyky můžeme této hrozbě účinně odolávat. Buďte vždy na pozoru a nepodléhejte strachu – to je nejsilnější zbraň, kterou máme proti těmto online zločincům.