Kyberzločinci využívají vánoční čas naplno

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Kyberzločinci využívají vánoční čas naplno

18.12.2023

Předvánoční čas nahrává do karet podvodníkům, kteří cílí na nesoustředěnost zákazníků, a pokoušejí se různými způsoby dostat k jejich penězům. Využívají adventního shonu a nakupování dárků. Kyberzločinci se tváří jako banky či obchodníci, podávají falešné inzeráty. Do hry často vstupuje i umělá inteligence a telefonní hovory s robotem. Kyberpodvody číhají na každém kroku a rozeznat realitu bývá těžké. Jedinou zbraní je vaše opatrnost!

I v letošní sezoně lze očekávat, že kyberzločinci vytáhnou prověřené taktiky z minulých let. Jako návnadu obvykle používají bezkonkurenční ceny a exkluzivní nabídky, na což nakupující obzvlášť rádi slyší.

Falešné webové stránky

Mezi takové tradiční metody patří falešné internetové stránky, které se v předvánočním období objevují ve velkém počtu. Jejich účelem je nalákat zákazníky právě na nízké ceny a jiné neodolatelné nabídky. Kyberzločinci také využívají takzvané překlepové domény (typosquatting), tedy URL tvářící se jako adresa zavedené organizace, ale s drobnou odchylkou v zápisu.  Posledním případem je velmi zdařilá napodobenina internetového obchodu Alza.cz., která aktuálně asi nejvíce rezonuje v médiích.

Internetoví podvodníci také umísťují na důvěryhodné stránky falešné reklamy i jiné odkazy, často lákající na zlevněné zboží, opět s cílem odvést návštěvníka ze zabezpečené stránky. Právě v předvánočním období se výskyt malware na webových stránkách obecně zvyšuje.

Podvodníci to zkoušejí různě

Mezi další nástrahy digitálního světa patří živé reklamy na sociálních sítích i podvodné SMS a e-maily.

Jak je rozeznat? Phishingové emaily ve většině případů nevypadají moc vzhledně. Všímejte si rozdílů ve velikostech písma, špatného oslovení nebo gramatiky.

Falešné soutěže

V e-mailech mohou podvodníci informovat zákazníky například o výhře v neexistující soutěži. Výrazným varováním by měl být požadavek o osobní údaje jako je jméno, adresa, číslo bankovního účtu nebo informace o platební kartě. Jakmile oběť poskytne požadované údaje, útočník je může zneužít pro finanční podvody, krádež identity nebo další škodlivé aktivity.

Před podvodníky varují i banky

Modelovým případem je situace, kdy dojde k napadení přístupu do bankovnictví klienta na základě podvodné SMS s odkazem. Klient vyplní své přístupové údaje a poté potvrdí převedení svých autentizačních metod. Následně dochází k převedení prostředků z jeho účtu na připravené účty, kde podvodníci mají již vydané a nahrané karty do svých mobilních zařízení. A odtud obratem provádějí výběry…

Buďte obezřetní u každé transakce, kterou potvrzujete. Zkontrolujte, zda souhlasí částka i název obchodníka. Zkrátka věnujte nejen v předvánočním období zvýšenou pozornost správě svých financí a platbám v on-line prostředí.

Zdroje:

Kyberzločincům začala hlavní sezona. Oběti jsou pro ně „mamuti“ – FAEI.cz

Alza varuje před falešnými stránkami. Podvodníci jsou čím dál vynalézavější – iDNES.cz