Chraňte se před letními podvody: Zůstaňte během dovolené kyberneticky obezřetní

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Chraňte se před letními podvody: Zůstaňte během dovolené kyberneticky obezřetní

25.06.2024

Blíží se letní sezóna, období prázdnin a mnozí z nás plánují dlouho očekávané dovolené, těší se na chvíle odpočinku i dobrodružství. I v tomto nadšení z rezervace letů a ubytovaní je však důležité zůstat ostražitý k rostoucí vlně kybernetických hrozeb spojených s letní dovolenou. Kyberzločinci stále častěji zaměřují své kampaně na „dovolenkáře“, kteří se stávají snadným cílem. Využívají různé taktiky, aby oklamali nic netušící turisty, často prostřednictvím phishingových e-mailů, falešných webových stránek a nezabezpečených wi-fi sítí.

Pozor na klamavé domény

Check Point Research (CPR) v květnu zaznamenala významný nárůst kybernetických podvodů související s létem. Ze 25 668 nově registrovaných domén byla každá 33. doména identifikována jako škodlivá nebo podezřelá. Pro srovnání v loňském roce to byla každá 83. stránka! Mezi tyto domény patří například stránky jako booking-secure928[.]com, hotel-housekeeper[.]com a agodabooking[.]top, které napodobují známé cestovní weby s cílem získat přihlašovací údaje uživatelů.

Phishingové e-maily

Kyberzločinci často využívají také phishingové e-maily, které se tváří jako legitimní komunikace od důvěryhodných společností. V květnu 2024 byla zaznamenána phishingová kampaň, kde byl e-mail zaslán z adresy „noreply@b00king[.]biz“ s předmětem „Booking.com Invoice 3255753442“. E-mail obsahoval přílohu, která po otevření přesměrovala uživatele na škodlivou webovou stránku. Tato stránka následně stáhla do počítače škodlivé soubory JavaScript, které mohly vést ke krádeži dat.

Jak se před těmito hrozbami chránit

  • Ověřte pravost webových stránek

Vždy kontrolujte, zda URL začíná na HTTPS a zda jsou na stránce symboly důvěryhodnosti, jako visací zámek nebo pečeti webu. Vyvarujte se zadávání osobních údajů na podezřelých stránkách nebo stránkách s pravopisnými chybami.

  • Buďte obezřetní u e-mailů

Dávejte pozor na nečekané přílohy nebo žádosti o osobní údaje, i když e-mail zdánlivě pochází z důvěryhodného zdroje. V případě pochybností kontaktujte společnost přímo přes oficiální kontaktní údaje, namísto klikání na odkazy v e-mailu.

  • Informujte se o nejnovějších hrozbách

 Sledujte renomované blogy o kybernetické bezpečnosti, odebírejte bezpečnostní zpravodaje a účastněte se online fór nebo komunit, kde odborníci sdílejí své poznatky a rady.

  • Používejte komplexní bezpečnostní software

Mějte nainstalované a aktualizované antivirové a antimalwarové programy a pravidelně skenujte svá zařízení na přítomnost hrozeb. Tyto programy aktualizujte pomocí nejnovějších definic, aby byly schopny odhalit nové formy malwaru a zabránit jim.

Až se vydáte na svou letní dovolenou (a nejen na tu letní), buďte opatrní a aktivní při ochraně svých osobních údajů. Jen tak můžete minimalizovat riziko, že se stanete obětí kybernetických podvodů, a svou dovolenou si užijete s klidnou myslí a bez starostí.

Zdroj: Protect Yourself from Summer Vacation Scams: Stay Cyber Aware During Your Vacation – Check Point Blog