Nepoužívejte stejná hesla pro různé weby

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Nepoužívejte stejná hesla pro různé weby

12.12.2022

Zamyslete se nad svými účty na sociálních sítích – např. Facebook, Instagram a další. Mají něco společného s Vaším heslem na firemní účet, na bankovní účet, na Linkedln? Mají dokonce stejné heslo? S vysokou pravděpodobností jste odpověděli ANO a nejste v tom sami. Podle průzkumu společnosti Google nejméně 65% uživatelů používá stejná hesla na více účtech a webových službách.

Každá služba, webová stránka nebo účet na sociálních sítích vyžaduje heslo. Mnoho lidí tak sahá po svých stávajících namísto vymýšlení nových. A důvod je jasný. Bezpečnostní zásady pro tvorbu hesla se nutně stávají složitější.  Běžný člověk proto nabývá pocitu, že jeho mozkové kapacity nejsou schopny spravovat a pamatovat si více hesel. Přestože většina lidí chápe riziko a ví, že hesla by se neměla používat opakovaně, stejná hesla pro osobní i firemní účty nadále používá.

Shrnuto v jedné větě: Běžný člověk heslo vnímá jako něco, co ho otravuje. Nejdůležitější a stěžejní je přitom samotné pochopení, proč vlastně hesla máme a jaké na ně klademe požadavky. Heslo je totiž jedním z mála prvků, které chrání naše informace. A veškerá ochrana našich informací plyne z kvality a síly hesla, které si zvolíme. To, že některé informace nepovažujeme za důležité, neznamená, že nejsou důležité pro někoho jiného. Informace o nás může útočník využít tak, aby z nich měl prospěch, proto každý z nás je pro něj zajímavý.

Použitím stejného hesla pro všechny účty vytváříte hackerům snadný přístup k celému vašemu digitálnímu životu. Je to jako nechat klíče pod rohožkou. Pokud hacker získá přístup k jednomu uživatelskému účtu, může snadno převzít kontrolu nad všemi ostatními účty.

Tipy pro silná hesla a jak je bezpečně spravovat

Použijte Správce hesel

Tato funkce umožňuje generovat bezpečná hesla a ukládat je. Stačí si vytvořit účet a silné heslo, které by mělo chránit všechny ostatní. Tento správce lze nainstalovat na všechna vaše zařízení, abyste měli přístup ke svým heslům bez ohledu na to, kde se nacházíte. Nejlepší na tom je, že díky správci hesel, který si heslo zapamatuje za Vás, již není nutné používat řetězce snadno uhodnutelných čísel nebo písmen, což kyberzločincům ztěžuje úspěch. 

Použijte navrhovaná hesla

Mnoho služeb, jako je LinkedIn, Google vyžadují, abyste pro přístup ke svým účtům používali silná hesla. Určují počet použitých znaků, a vyžadují speciální znaky. Někteří uživateli navrhují hesla, jako je tomu u WordPressu. Používejte tyto služby ve svůj prospěch, poslouchejte pokyny na těchto platformách. 

Vytvořte jedinečná hesla

Pokud nepoužíváte správce hesel, je tento tip důležitý pro ochranu Vašich účtů. Vytvořte jedinečná hesla pro každou službu namísto opakovaného používání hesel. Přitom se ujistěte, že Vámi zvolený přístup je ve skutečnosti jedinečný a nejedná se o variantu jiného hesla.

  • Dávejte přednost dlouhým větám před jedním nebo dvěma krátkými slovy.
  • Přidejte čísla a speciální znaky.
  • Nepoužívejte široce známé termíny.
  • Neměly by se používat ani fráze, které často říkáte.
  • Nepoužívejte svá data, která mohla být zmíněna v životopisech, profilech na sociálních sítích nebo průzkumech.
  • Nikdy nesdílejte svá hesla.
  • Nezapisujte si hesla na papíry, které mohou být viditelné pro ostatní.
Dvoufázové nebo vícefaktorové ověřování

Oba vyžadují, aby uživatel prošel více než jedním krokem k dokončení své autentizace a získání přístupu k určitému systému. V poslední době je pro tento způsob ověření nejčastěji využíván mobilní telefon, na který můžete obdržet autorizační kód formou SMS, popř. je vyžadována specializovaná ověřovací aplikace. Dalším často používaným způsobem je použití externího čipu s certifikátem, elektronická pošta, TPM čip v počítači a další.

Zaujal Vás tento článek? Potřebujete poradit? Pomoct šířit a podporovat kybernetické povědomí Vašich zaměstnanců? Chraňte sebe, organizaci i Vaše zaměstnance. Obraťte se na nás, jsme tu pro Vás.