Hackeři se snaží dostat lidem blíž. Útočí přes kurýrní služby i úřady

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Hackeři se snaží dostat lidem blíž. Útočí přes kurýrní služby i úřady

26.03.2024

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva, tři roky, mohou toho rozeznat mnoho. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy. Čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země. Jasně z nich plyne i to, že množství detekovaného malwaru a hlavně phishingu rychle roste. Má nové formy, rozeznat je začíná být čím dál složitější a ukazuje se, že celé hackerské prostředí se obchodně profesionalizuje.

Dostanete podvrženou SMS nebo e-mail, kliknete na něj a rozjedete tak malware, který vám proskenuje počítač. A hackerům odešle vaše přístupové údaje do různých služeb. To je nejčastější forma technologického ataku dneška. Zatímco před pár lety na vás útočníci zkoušeli třeba prostřednictvím smyšlené faktury a souborem v mailu, dnes se to děje lidem mnohem bližšími cestami, a proto ještě nebezpečnějšími.

Podvodné SMS poslané jakoby od kurýrních služeb

Útoky se dějí v daleko masivnější míře prostřednictvím podvržených SMS zpráv od doručovacích služeb nebo od úřadů. Těmi mohou být finanční úřad nebo správa sociálního zabezpečení. Je to logické. Agresoři využívají toho, jak moc si lidé tyto služby oblíbili. Proto se také víc než kdy jindy soustřeďují na mobilní zařízení. Přirozeně tak využívají trendu digitalizace a lidé na ně přechází. Čím dál častější jsou také podvodné výzvy ke změně hesla do bankovní identity, cloudových služeb nebo fiktivní výzvy k podpisu dokumentů.

Hacking jako služba

I takový malware se ale za poslední dobu vyvinul. Zjednodušovat si život se naučili běžní uživatelé a hackeři tím spíš. Díky moderním nástrojům, automatizaci a umělé inteligence umí posílat zprávy v různých jazycích do celého světa a chyby v překladu se objevují čím dál méně. Navíc sofistikovaně zvládnou reagovat na aktuální politickou situaci nebo dění, takže dovedou využít momentální nálady a třeba naštvání na konkrétního politika nebo rozhodnutí vlády. Rozšiřuje se také prodej hackerských nástrojů.

„Útok je možné postavit bez technických znalostí, a i malware už se dnes prodává jako služba. Koupit si můžete například počítače, na které už někdo jinou formou pronikl,“ říká Robert Šuman, vedoucí analytického týmu společnosti ESET. Jedním dechem ale dodává, že všemu z toho se dá minimálně částečně bránit – investicemi do vzdělávání a tím, že uživatelé nebudou brát kyberbezpečnost jako druhořadou.

Zdroj: Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem | ELITA