Bezpečnost na internetu: Praktické tipy a osvědčené strategie pro zvýšení bezpečnosti na internetu

Líbí se vám to ?

Kontaktujte nás

Bezpečnost na internetu: Praktické tipy a osvědčené strategie pro zvýšení bezpečnosti na internetu

15.02.2024

Od spuštění prvního webu, v podobě jak ho známe dnes, uplynulo více než třicet let. Přestože internet i web byly zpočátku vyvinuty pro využití ve vědecké komunitě, velmi rychle se otevřel veřejnosti a na počátku roku 1996 propojoval přibližně 25 milionů lidí ze 180 zemí světa.

Internet se stal součástí každodenního života. Měli bychom ale chránit sebe a své cenné osobní údaje, když jsme online. Stejně jako byste nejeli autem po dálnici bez zapnutého bezpečnostního pásu, neměli byste ani na digitální dálnici vyrazit bez správných bezpečnostních opatření, která vám zajistí bezpečnost při pohybu na internetu. I proto existují inciativy, které se bezpečností internetu zabývají. Jednou z nich je Den bezpečnějšího internetu (Safer Internet day). Každoročně se tento den „slaví“ v měsíci únoru, letos připadl na 6. února.

Možná máte pocit, že bezpečnostních rad je v poslední době všude dostatek. Osvěta v tomhle případě je opravdu na místě. Meziroční srovnání totiž ukazuje, že počet obětí hackerů se v roce 2023 zdvojnásobil.

Pojďme si proto připomenout, jak se na internetu chránit. Připravili jsem několik jednoduchých, a přitom důležitých pravidel, jak se chovat v online prostoru tak, abyste udrželi svá data, peníze, identitu i duševní pohodu v zóně bezpečí.

Co nedělat na internetu

  • Nesdílejte své osobní údaje 

Jedna z nejvíce přehlížených rad se týká osobních údajů. Často bez zaváhání sdílíme osobní informace na diskusních fórech nebo na sociálních sítích. Zlaté pravidlo zní: Co jednou dáte na internet, jen tak nesmažete. Vše se ukládá (často i sdílí mezi různými platformami) a i když třeba následně údaj smažete, může už být dávno uložený bez vašeho vědomí na jiných místech

  • Nestahujte z neznámých zdrojů

Dvakrát nebo raději třikrát si rozmyslete, než začnete stahovat nelicencovaný software, pirátské programy nebo soubory ke stažení z nedůvěryhodných webových stránek a odkazů. Takové stahování často obsahuje malware – viry, trojské koně nebo spyware atd. 

  • Neotevírejte podezřelé přílohy

Pozor na přílohy e-mailů, nejen s příponou exe, ale i pdf nebo doc. Mohou vás přesměrovat na škodlivé weby nebo obsahovat malware. Další zlaté pravidlo zní: Otevírejte jen přílohy z prověřených zdrojů. Zvědavosti dejte průchod nejlépe jinde. 

  • Pokud to není nezbytné, nepoužívejte veřejnou Wi-Fi síť

Používání veřejné Wi-Fi sítě v parku, nákupním centru nebo na letišti může být pohodlné, ale i riskantní. Takové sítě nejsou tak bezpečné jako sítě chráněné heslem. Podobně jsou na tom Wi-Fi sítě, u kterých je heslo veřejně dostupné (typicky v restauraci nebo kavárně). Stejně jako jste připojení vy, může se na Wi-Fi připojit i hacker, který sleduje, co se na síti děje. Hackeři také mohou vytvořit falešné veřejné Wi-Fi sítě, aby ukradli vaše data.

Třetí zlaté pravidlo: Pokud už musíte použít veřejnou WiFi, nepřihlašujte se do bankovnictví a dalších citlivých účtů.

  • Nevěřte podezřelým e-mailům a hovorům 

Při phishingových útocích aktéři rozesílají podvodné e-maily, textové zprávy (přes SMS, na WhatsUp, Messenger atd.) a vytvářejí falešné webové stránky, které napodobují weby skutečných firem. Vše ve snaze oklamat lidi a přinutit je poskytnout důvěrné údaje, jako jsou hesla, čísla kreditních karet nebo informace o bankovních účtech. 

Pokud uvidíte podezřelý e-mail nebo web, na zprávu nereagujte a neklikejte na žádné odkazy. Nejjednodušší je takovou komunikaci ignorovat, ale lepší řešení je si vše ověřit u společnosti, jejímž jménem se podezřelá komunikace zaštiťuje. To je užitečné hlavně v případě, že jde třeba o vaši „banku“. Čtvrté zlaté pravidlo: Nikdy jen tak nesdělujte hesla, čísla účtů nebo kreditních karet v reakci na nevyžádanou komunikaci.

Co dělat na internetu

  • Používejte silná a jedinečná hesla pro všechny účty

Zvolte si silná a jedinečná hesla pro všechny účty související s vaším internetovým připojením, včetně routeru, WiFi, e-mailu, sociálních sítí atd. 

Proč? Téměř 9 z 10 útoků, které prolomí bezpečnostní systém, uspějí právě kvůli slabému heslu. Hackeři mají k dispozici různé technologie, které dokáží slabé heslo rychle prolomit během několika sekund. Naopak prolomení dlouhého hesla, které má přibližně 12 znaků a obsahuje alespoň jedno velké písmeno, jeden symbol a jednu číslici, bude současné technologii trvat stovky až tisíce let.

Potrapte trochu svůj mozek a vyhněte se jednoduchým posloupnostem jako „ABC“, „12345“ nebo známým číslům a datům narození. Víme, že pravidelná aktualizace hesel pak zní jako jedna velká nuda, ale je o to užitečnější pro vaši bezpečnost. Výhody aktualizace slabých hesel na složitá jsou celkem jasné. Aktualizace hesel je však užitečná i v případě, že jste změnili počítač.

  • Udržujte všechny aplikace, přístroje a zařízení aktualizované
  • Investujte do kvalitního bezpečnostního softwaru

Zdroje:

Safer Internet Day is as important as ever

https://nordictelecom.cz/novinky/75/bezpecnejsi-internet/